Bäst i Test

Bästa barnvagnen 2020 – Stort bäst-i-test av barnvagnar

När man väntar barn är det en väldigt omvälvande tid där man ska hinna med att njuta av den förväntan och glädje man känner inför den kommande lyckan samtidigt som man vill vara så förberedd praktiskt som det går. Vi har gått igenom och testat de bästa barnvagnarna inför 2020.

Detta inlägg innehåller annonslänkar från BabyV, Babyland, Lekmer, Babyshop, Jollyroom,
Lisa Lennartssonlisa@bastforbarn.se

Många prylar är helt ärligt väldigt onödiga så ta er gärna tiden att tänka igenom vad just ni behöver för att underlätta livet som småbarnsförälder! Men en sak kan i princip alla med barn skriva under på att man rent av måste ha- och det är en riktigt bra barnvagn. Därför har vi tagit fram en sammanfattning av marknaden bästa barnvagnar för att ni ska slippa göra efterforskningar på egen hand. Vi har utgått från tester utförda av experter, råd från BVC, tips från föräldrar över hela landet samt egna erfarenheter och ni kan därför känna er trygga med att oavsett vilken vagn ni väljer här under kommer ni garanterat att bli nöjda med ert inköp av barnvagn.

Våra vinnare av bästa barnvagn 2020

Mellan: Britax Smile 3

Uppföljaren till den otroligt populära Britax Smile 2 har tagit oss med storm. Britax Smile 3 är en funktionell och smidig vagn från svenska bästsäljande Britax. Det är en mycket prisvärd duovagn och solklar vinnare i vår ”bäst i test” för barnvagnar.

Eftersom det är ett chassi aluminium blir den väldigt lätt och i ihopfällt läge otroligt kompakt och enkel att ha med i bilen.

Läs hela recensionen av Britax Smile 3

Bästa pris på Britax Smile 3

BabyV
7295 kr
Babyland
7295 kr
Lekmer
7295 kr
Babyshop
7295 kr

Premium: Stokke Xplory

Denna otroligt populära modell från Stokke har varit älskad av många föräldrar genom åren. Därför har de norska tillverkarna valt att komma med ännu en fantastisk uppdaterad variant av just Stokke Xplory, vagnen för er som inte vill kompromissa mellan snygg estetik och komfort.

Detta är en kvalitetsvagn från skandinaviska tillverkare som vet vad som krävs i det dagliga livet. Därför har de utformat barnvagnen Stokke Xplory för aktiva vårdnadshavare, den är otroligt smidig att köra i stadsmiljöer men kan med lätthet även användas vid långpromenader. Ni har ett generöst utrymme för era ben så ni kan gå utan att slå i smalbenen- ett vanligt problem med andra så kallade cityvagnar. Ni får i paketlösningen med ett stabilt men smidigt chassi som går enkelt att fälla ihop på bara en minut, en liggdel med uppbyggd komfort för det minsta barnet och en sittdel med flera olika lägen beroende på om barnet sover och behöver ligga ner, vill sitta och titta men vara vänd mot dig för trygghet eller frånvänd för att kunna upptäcka omgivningen och utforska från sin trygga och sköna plats i vagnen.

Stokke Xplory är helt enkelt barnvagnen för den moderna aktiva föräldern som söker såväl snygg design som komfort för dig och barnet.

Läs hela recensionen av Stokke Xplory

Bästa pris på Stokke Xplory

Babyland
9799 kr
BabyV
9799 kr
Lekmer
9799 kr

Budget: Baby Jogger City Tour 2

Baby Jogger City Tour 2 är en av marknadens mest prisvärda vagnar när det kommer till budgetalternativ. Söker ni efter en vagn som passar dig med en mer begränsad ekonomi ska ni absolut välja denna vagn. Då de har designat en vagn utformad för att barnet ska ha bästa möjliga ergonomi samtidigt som du som förälder får en smidig vagn med stort utrymme i chassits korg är detta ett mycket smart val. Då modellen är mycket smidig och nätt är den optimal för dig som lätt vill kunna fälla ihop vagnen på ett kick och då den är så pass lätt kan du med enkelhet bära med dig den in på bussen ihopfälld eller lägga in den i ett mycket litet bagageutrymme.

Då man även har tagit hänsyn till att man ibland behöver en mer mjuk stötdämpning på längre promenader kan du med enkelhet ge dig ut på en långpromenad samtidigt som din bebis ligger skönt och lugnt inne i liggdelen.

Även denna vagn är en duovagn och du kan därför använda den fram tills dess att barnet enbart behöver en mindre sulky för längre resor exempelvis. Väljer du Baby Jogger City Tour 2 får du en perfekt vagn som passar optimalt i city men även mycket bra på lite grövre underlag, marknadens bästa budgetalternativ helt enkelt.

Läs hela recensionen av Baby Jogger City Tour 2

Bästa pris på Baby Jogger City Tour 2

Babyland
2999 kr
Jollyroom
2999 kr
BabyV
3595 kr

Ett tips vi verkligen vill trycka på är att välja en så kallad duovagn eller kombivagn. Med dessa får du med chassi, liggdel och sittdel. Detta innebär att du kommer kunna använda en och samma vagn från spädbarn tills dess att barnet mest vill gå på egen hand. Ser man till hur pass länge man kan använda ett och samma barnvagnspaket förstår man också hur värt det är att lägga några extra slantar om ni har möjlighet vid inköp då ni alla i familjen ska gilla och dras med vagnen i många år framöver. Därför har vi valt att lista just duovagnar för att göra barnvagnsinköpet så prisvärt som möjligt för er.

Att tänka på innan man köper barnvagn

En mycket bra idé som de flesta bör göra innan man väl bestämmer sig för vilken vagn man ska köpa är att provköra den. Det smartaste är då att gå till en lokal barnvagnsbutik där ni kan testa vagnen innan ni beställer den på nätet för att vara säker samtidigt som ni får det bästa priset online och kan därför känna er trygga med er investering och få en riktigt bra deal.

Som sagt är det mycket att tänka på som blivande förälder och därför har vi sammanställt denna artikel för att göra det så enkelt som möjligt innan du beslutar vilken vagn som kommer att vara optimal för just er familj. Därför kan du kika igenom denna lista för att se över hur era behov på barnvagn kommer att se ut;

Vart ska vagnen köras mest?

Se över era huvudsakliga behov, kommer ni behöva en nätt liten cityvagn med framhjul som går att snurra 360 grader eller en mer stabil vagn med låsta stötdämpande hjul som ska klara såväl landsväg som stall och skogsstigar.

Hur långa är ni som ska köra vagnen?

Tänk på att mindre vagnar ibland har ett trängre utrymme för benen att röra sig fritt för den som kör. Och är ni två partners med väldigt olika längd, välj då en vagn med justerbart handtag som fungerar för båda.

Vill du kunna förvara mycket i korgen under vagnen vid exempelvis handling eller för utflykter?

Se då till att välja en vagn med bra förvaringsutrymme och möjlighet att fästa såväl sidokorg som väska eller kasse med exempelvis kabinhakar.

Möjlighet att låta vagnen växa med barnet?

Välj då en duovagn där det ingår både liggdel och sittdel för att ni ska kunna ha samma vagn från spädbarnsålder tills att ni behöver byta ut den till en nätt liten sulky då barnet går mest själv.

Är design, färg och roliga detaljer något du gillar?

Välj då en vagn där du kan byta ut suffletten, montera handtagsskydd och som har många tillbehör av samma märke där du kan välja och vraka för att göra just eran barnvagn personlig.

Välj rätt barnvagn för just dig (och ditt barn)

Givetvis är barnets komfort och ergonomi det allra viktigaste när du väljer barnvagn, men även du som ska köra vagnen ska trivas med den under många månader framöver och därför ska du se till både dina och barnets behov för att det ska bli ett lyckat köp.

I och med att de barnvagnar som vi listar alltid är utformade för barnets bästa bör du kolla till vilka behov du och din eventuella partner har.

En första aspekt är i vilken terräng ni huvudsakligen kommer att ta er fram i då det finns stora skillnader mellan exempelvis vagnar anpassade för skog och grövre underlag där man behöver en mer robust modell jämfört med barnvagnar som ska köras i city och vara smidig och enkel att få in i såväl trånga hissar som på stadsbussar.

Skillnaden mellan olika barnvagnar

Den markanta skillnaden mellan barnvagnar är hur själva uppbyggnaden och designen är, som vi skrivit ovan är det viktigt att först se till vilka behov man har och därifrån utgå från önskemål utseendemässigt. Då kan man välja mellan punkteringsfria däck för mindre underhåll medan luftdäck är bättre för en mjukare stötdämpning.

Sen är varumärke och utseende viktigt för många och då får man själv utgå från vilken estetik man föredrar och välja därifrån. Därför är det många som idag väljer lite dyrare barnvagnar för att man ska få exakt den design och färg som man föredrar, men det är mer en smaksak, därför har vi listat de mest prisvärda och populära vagnarna i denna artikel för att du med enkelhet ska kunna kika igenom dina behov, önskemål och prisklass utan att behöva göra efterforskning på egen hand.

Utmanare till bästa barnvagn 2020

Vinnare 2019: Britax Smile 2

Denna svensktillverkade barnvagn vinner år efter år bäst i test priser och är en av de mest köpta vagnarna genom åren. Britax Smile 2 har det bästa av allt, förmånligt pris, skön att köra, ergonomiskt utformad av experter för barnets bästa, är lätt att justera och anpassa efter behov och är dessutom otroligt snygg och har en tilltalande design.

Eftersom att denna vagn har ett chassi med central stötdämpning och luftfyllda hjul som går att svänga 360 grader men går att låsa med ett enkelt klick kan du med lätthet använda den på såväl shoppingrundor i city som på skogspromenaden. Den är alltså en perfekt allround-vagn som passar för alla familjer oavsett behov.

Läs hela recensionen av Britax Smile 2

Bästa pris på Britax Smile 2

BabyV
5895 kr 6999 kr
Babyland
5995 kr

Utmanare: Joolz Geo 2

Denna bubblare är en växande favorit bland många föräldrar, mycket tack vare dess otroligt snygga design som känns som ett riktigt lyxåk men till ett mycket bra pris. Den finns inte heller bara som duovagn utan även som syskonvagn, tvillingvagn eller som separata liggvagnar eller sittvagnar, du kan alltså välja helt efter dina önskemål och era familjekonstellationer. En klar utmanare till vagnar listade ovan.

Läs hela recensionen av Joolz Geo 2

Bästa pris på Joolz Geo 2

Lekmer
7995 kr
Babyshop
7995 kr

Utmanare: Crescent Classic

Crescent Classic kombivagn är en stadig utmanare, detta välkända märke är en klar favorit hos många föräldrar som önskar en mer stabil och robust barnvagn för alla tillfällen. Den har inte bara ett stabilt chassi med riktigt bra stötdämpning utan är även väldigt snygg, stilren och klassisk samt att den har såväl stor liggdel som sittdel och kan därför användas från spädbarnsålder tills dess att ni inte längre behöver en barnvagn i hushållet.

Läs hela recensionen av Crescent Classic

Bästa pris på Crescent Classic

Jollyroom
3995 kr

Utmanare: UPPAbaby Vista Barnvagn Jake Black

Denna uppstickare är en perfekt allround-vagn som passar lika bra i stan som på landet tack vare dess lätta men robusta chassi designad av erfarna experter. Den är en nätt modell med extra stort förvaringsutrymme under sittdelen/liggdelen som gör det möjligt att handla eller gå på utflykt till stranden utan att behöva svettas med att bära på extra packning då det lätt går att packa in undertill. Den är dessutom otroligt snygg, har ett justerbart handtag för såväl långa som korta förare och är ett smart val för dig som vill ha både kvalitet och snygg design för ett riktigt bra pris.

Läs hela recensionen av UPPAbaby Vista Barnvagn Jake Black

Bästa pris på UPPAbaby Vista Barnvagn Jake Black

Lekmer
8999 kr
Babyshop
8999 kr
Jollyroom
9395 kr

Olika typer av barnvagnar

Sulky

En sulky är lite mindre och smidigare barnvagn, populär när man är ute och reser eller rör sig i stadsmiljö. Vanligtvis passar sulkyn bäst när barnet kan sitta själv men inte orkar gå under längre sträckor. Det finns olika varianter av sulkys som t.ex. paraplysulky, syskonsulky eller resesulky.

Läs vårt bäst i test av sulkys.

Joggingvagn

Denna typ av barnvagn har ofta 3 jul och är anpassad för att du enkelt ska kunna springa med den, hjulen är lite större och låsta samt att barnet sitter skönt även när du kommer upp i lite hastighet. Även joggingvagnen finns som syskonvagn.

Läs vårt bäst i test av joggingvagn.

Frågor och svar

Det kan uppkomma många frågor när man ska köpa ny barnvagn då det är en lite större investering och man vill givetvis ha det bästa till såväl bebis som en själv då vagnen ofta används dagligen. Därför har vi sammanställt en lista med de vanligaste frågorna, så vi hoppas du kan hitta svaret på dina frågetecken nedan.

Ska jag köpa ny eller begagnad barnvagn?

Detta är givetvis en individuell fråga, men man bör tänka på att barnet kommer att ligga i vagnen under många timmar varje dag. Och då bör man ha i åtanke att man aldrig kan veta hur barnvagnen man köper second hand har hanterats, den kan ha varit i ett hem med djur, rökare eller ha stött i ett förråd med mögel och det är en risk man bör tänka på. Eftersom att det finns barnvagnar från såväl budgetalternativ till högre priser finns det något för alla även på marknaden av nyproducerade duovagnar och kombivagnar.

Hur länge kommer vi kunna använda barnvagnen?

Då vi enbart har listat duovagnar så kommer du att kunna använda vagnen (oavsett vilken du väljer) från barnets första dag i livet tills dess att barnet vill gå helt själv. Detta är alltså en investering du gör som kommer att hålla i minst 3 år framöver då det är vanligt att många byter ut sittvagnen till en mindre sulky som enbart behövs vid speciella tillfällen som när man ska åka på längre resor eller gå en lång bit som små ben inte orkar gå även om man för det mesta vill springa och utforska på egen hand.

Ska jag köpa barnvagn i butik eller på nätet?

Vi rekommenderar starkt att köpa din barnvagn online, eftersom att butiker har fler omkostnader så som lokaler och hyra, löner till anställda, inköp och mycket mer landar givetvis deras slutpris på produktutbud mycket högre än om du väljer en webbutik. Så vill du kunna lägga dina pengar på en bra produkt ska du alltid handla på nätet då du helt enkelt får mer för pengarna och därigenom en garanterat bättre deal.

Är det värt att köpa en dyrare vagn?

Givetvis ska man utgå från ens egen ekonomi, och alla vagnar vi rekommenderar har hög kvalitet och kommer göra er garanterat nöjda. Men har man utrymme för att köpa en dyrare vagn så får man givetvis vad man betalar för. Som med alla produkter som finns på marknaden idag ligger det bakom en dyrare vagn mer arbete när det kommer till materialval, design, konstruktion och kvalitet. Så har du möjlighet är det absolut väl värda pengar att lägga en större slant, och ha även i åtanke att detta är en investering du gör för många år framöver och inte en kortsiktig utgift, du och ditt barn förtjänar det bästa.