Bäst i Test

Bästa cykelvagnen 2020 - Stort bäst i test av cykelvagnar

Det är många av oss som älskar att kunna ta cykeln till såväl jobbet och förskolan men också när man är ledig och ska på utflykt eller ta en tur till stranden. Många har säkert redan en cykelstol till barnet bak på pakethållaren, men ska man åka längre turer där man även flera gånger vill få plats med lite extra packning är en cykelvagn den bättre lösningen.

Detta inlägg innehåller annonslänkar från Jollyroom, Babyland, Babyshop, Litenleker,
Benny Ivarssonbenny@bastforbarn.se

Oavsett om ni bor i innerstan och vill ha en smidig, nätt modell eller en grövre modell som tar mer packning och tål tuffare terräng finns det cykelvagnar som passar alla önskemål. Vi har valt att lista de bästa cykelvagnarna på marknaden idag för att göra ditt val lättare och ge lite tips och råd vad man kan tänka på innan man gör sin investering.

Våra vinnare av bästa cykelvagn 2020

Budget: North 13.5 Rapider

North 13.5 Rapider är en snygg, smidig cykelvagn med plats för två barn eller ett barn + packning, den är trygg och stabil med en rejäl aluminiumram och ett litet svängbart lufthjul fram samt två stora lufthjul bak. Eftersom att den även är smidig i konstruktionen med lättrullade hjul är den enkel att använda som gåvagn när man kommit fram till sin destination med cykeln. Vagnen har även två fempunktsbälten för maximal säkerhet och det finns praktiska fickor för att enkelt kunna få med allt utan ni behöver.

Läs hela recensionen av North 13.5 Rapider

Betyg

Bästa pris på North 13.5 Rapider

Mellan: Hamax Outback

Hamax Outback är den perfekta multifunktionella barnvagnen om ni är en aktiv familj som aldrig vill behöva begränsa er oavsett vilka äventyr ni än vill ut på. Vagnen passar lika perfekt till långa cykelrundor som till löpturer på landet och går enkelt att använda till två barn men också ett då fjädringen går att anpassa beroende på hur många som sitter i själva cykelvagnen. Sitsarna är justerbara i höjden för att kombination med hjälm skapa optimal säkerhet och sätena går även att justera för vila eller komfort utan att tumma på tryggheten.

Läs hela recensionen av Hamax Outback

Betyg

Bästa pris på Hamax Outback

Premium: Thule Chariot Cross 2

Här har vi cykelvagnarnas Rolls Royce alla dagar i veckan, väljer ni att investera i en Thule Chariot Cross 2 kommer ni att få den mest lättrullade, ergonomiska, hållbara och smidiga cykelvagn ni kan önska er. Den är optimal för såväl långa som korta cykelturer, promenader eller löprundor och är därför perfekt för den aktiva familjen som vill ha hög kvalitet för att göra varje utflykt så skön och smidig som möjligt för såväl barn som vuxen.

Läs hela recensionen av Thule Chariot Cross 2

Betyg

Bästa pris på Thule Chariot Cross 2

Att tänka på innan man köper cykelvagn

En cykelvagn kan antingen vara ett perfekt komplement till den vanliga sittvagnen eller så kan den vara din nya allroundvagn som passar till såväl cykelrundor som joggingturer och även i skidspåret. Den allra viktigaste aspekten är hur mycket man kommer att vilja använda den och till vilka områden helt enkelt. Är man en väldigt aktiv familj är det bra att lägga en lite större investering på vagnen då den kommer att vara perfekt vid alla tillfällen.

Sen är sittläget också väldigt viktigt, något som många av oss föräldrar redan vet, brukar barnet somna i vagnen är det smidigt att välja en cykelvagn som har mjuka sköna säten som även är lutningsbara, speciellt om man vet med sig att man antingen kommer cykla långt eller kanske köra en nattning i vagnen när man tar sig en joggingrunda på kvällen.

Viktigt att tänka på är också att man rätt ofta kommer vilja koppla från vagnen från cykeln om man kanske tar en tur till centrum, stranden eller något annat ställe där barnet kommer vilja sova vidare i vagnen eller inte orkar gå. Då ska man välja en cykelvagn med svängbara framhjul, antingen ett eller två samt justerbart handtag för dig som kör så att den funkar bra för alla i familjen att köra.

Skillnaden mellan olika cykelvagnar

Många cykelvagnar kan se rätt så lika ut vid första anblick trots att det skiljer flera tusenlappar mellan dem, därför behöver man se till de andra detaljerna när man verkligen ska göra en bättre investering. När du köper en cykelvagn får du verkligen vad du betalar för, ett exempel är stötdämpning samt hur lätt den rullar, genom att välja en billigare cykelvagn får du absolut en smidig vagn för de kortare cykelturerna, men vet du att du kommer köra långt är det väl värt investeringen i en dyrare. Detta eftersom att stötdämpning då ofta är justerbar och går att anpassa efter tillfälle såsom gång, cykel eller löpning. Dess konstruktion är även väsentlig då den avgör hur enkelt och smidigt vagnen rullar och därmed hur tungt det blir för dig som ska dra vagnen bakom din cykel.

Sen är det också insidan som räknas, komforten och säkerheten för ditt barn. De flesta cykelvagnar har idag fempunktsbälten, något som vi starkt rekommenderar för maximal säkerhet i kombination med cykelhjälm. Men de dyrare vagnarna har ofta lite mer välarbetad komfort och bekvämlighet med lutningsbara säten, vadderad sits och remmar så att det är skönt att sitta länge i vagnen för din lille.

Utmanare till cykelvagn bäst i test 2020

Utmanare: Thule Chariot Cross

Precis som ni kan se är denna i princip samma modell som vi rekommenderat som vår vinnare Thule Chariot Cross 2, fast denna modell är byggd så att ett barn får plats. Du får exakt samma fördelar och riktigt bra vagn men den är lite mindre och därmed även smidigare och lättare att cykla, jogga eller gå med. Har du endast ett barn i familjen som behöver åka vagn är detta en vagn du garanterat ska välja för att få det allra bästa inom cykelvagnar som går att få.

Läs hela recensionen av Thule Chariot Cross

Betyg

Bästa pris på Thule Chariot Cross

Utmanare: Thule Chariot Sport 2

Som ni kanske märker älskar vi Thule, de är en av de största tillverkarna på marknaden när det kommer till just cykelvagnar och vagnar för aktiva familjer. De kan därför sin sak helt enkelt och denna modell är ytterligare en favorit som vi verkligen vill lägga som bubblare för att ni inte ska missa denna otroligt smidiga anpassningsbara vagn som passar för er som vill ha hög kvalitet och alla finesser samt funktioner som kommer göra ert aktiva liv så enkelt, komfortabelt och roligt som möjligt.

Läs hela recensionen av Thule Chariot Sport 2

Betyg

Bästa pris på Thule Chariot Sport 2

Utmanare: SunBee Montana Plus cykelvagn/lastvagn

Denna modell från SunBee är något som många av oss känner igen från vår egna barndom, en öppen vagn som man förr satte sig i för att åka med mamma eller pappa bakom cykeln. Dock har vi idag en högre säkerhetsnivå för våra barn och denna modell används istället för att lasta packning i. Den är ett perfekt komplement när man är en aktiv familj där barnet istället kanske cyklar själv eller sitter i en cykelsits. Genom att investera i denna vagn behöver ni aldrig mer kompromissa med packning och inte få med er allt till stranden exempelvis eller om ni enkelt vill kunna storhandla utan att ta bilen. En perfekt cykelvagn för dig som vill kunna lasta mycket och enkelt ta med detta tillsammans med barn endast med en cykel i hemmet.

Läs hela recensionen av SunBee Montana Plus cykelvagn/lastvagn

Betyg

Bästa pris på SunBee Montana Plus cykelvagn/lastvagn

Frågor och svar

Som alltid när man står inför en större investering har man en del frågor på lager för att köpet verkligen ska bli rätt för såväl föräldrar som barn. Vi hoppas att ni har fått svar på just era frågor i vår recension ovan, om inte har vi här sammanställt några av de vanligaste frågorna för att ni ska känna er trygga och säkra med ert köp innan ni genomför ert köp av cykelvagn, något vi kan garantera att ni inte kommer att ångra.

Varför är det så stor prisskillnad mellan olika cykelvagnar?

Detta handlar främst om funktioner, när man ser till en mer kostsam cykelvagn har de ofta en mer välarbetad grundkonstruktion som gör att vagnen rullar lättare, har bättre fjädring men också fler detaljer inuti som utanpå vagnen. Bäst är att läsa beskrivning och skillnader mellan de olika vagnarna för att få just den modell som kommer passa er familj och livsstil.

Kommer man verkligen gå så mycket med cykelvagnen?

Här kan vi svara av egen erfarenhet att ja, det kommer man. Ofta har man ett mål när man cyklar, antingen kan det vara skola och jobb, då går man givetvis inte mycket med vagnen. Men använder man cykelvagnen även på fritiden, vilket vi nästan kan garantera att ni kommer göra, ja då är det otroligt smidigt att koppla från vagnen och gå med den om man har ett småsyskon som inte orkar gå eller om något av barnen har somnat och ni vill låta hen vila vidare.

Ska man köpa separat cykelvagn och joggingvagn eller köpa en kombinerad?

Vi skulle vilja säga att en kombinerad är det bästa alternativet. Eftersom att tillverkarna av cykelvagnar idag vet om behovet och önskemålen från aktiva familjer vill man göra det så smidigt som möjligt att få med sina barn vad man än vill hitta på. Därför är de kombinerade cykelvagnarna/joggingvagnarna perfekta eftersom att man då behöver mindre förvaringsutrymme, ni kommer ner i pris och ni tummar heller inte på funktion eller kvalitet.

Ska man köpa cykelvagn med plats för två barn även om man bara har ett barn?

Givetvis en smaksak, bor ni i innerstan och där smidighet är stort prio, då är det bra att välja en cykelvagn för endast ett barn. Annars skulle vi verkligen tipsa om att ändå köpa en för två barn, då har ni alltid plats för extra packning och kanske en kompis eller kusin som vill hänga med. Det är ett mycket smidigt alternativ som vi själva på redaktionen har valt att satsa på och ångrar oss verkligen inte.