Bäst i Test

Bästa GPS-klockan för barn 2020 - Trygghet och koll på barnen

Som förälder i dagens samhälle vill man gärna ha möjlighet att ha full koll på var sina barn är. Detta gäller när dom är hos vänner, i skolan eller på någon sina andra aktiviteter. Som tur är går tekniken framåt och idag finns det en mycket bra lösning på detta och det är GPS-klockan!

Detta inlägg innehåller annonslänkar från Stor & Liten, Babyland, Jollyroom,
Benny Ivarssonbenny@bastforbarn.se

Det gör att du som förälder kan känna dig mycket mer bekväm med att skicka iväg dina små på aktiviteter utan din närvaro och öka deras rörelsefrihet. Men klockan är inte bara en säkerhet för dig som förälder utan även en stor trygghet för barnen själva. Bästa GPS-klockan för barn ger dig full koll på exakt var ditt barn håller hus och då den till skillnad från smartphonen alltid sitter fast på handleden minskar risken drastiskt för att den skulle glömmas någonstans eller tappas bort.

De flesta GPS-klockor för barn innehåller inte bara möjlighet att se var ens barn är utan har även funktionen att den går att ringa till och från om man installerar ett sim-kort. I de flesta modellerna går både inkommande och utgående samtal att begränsas via fördefinierade telefonlistor för att öka säkerheten. Det tillsammans med möjligheten att se var dom befinner sig gör detta till en perfekt lösning när man tycker det är för tidigt att ge sitt barn en smartphone. Även risken med spruckna skärmar via oaktsamt användande och andra defekter som ofta förekommer med en smartphone minskar drastiskt vid val av en klocka istället för en smartphone.

Våra vinnare av bästa GPS-klockan för barn 2020

Mellan: Cmee 1C Black Limited Run GPS-klocka

Den här klockan går alldeles utmärkt att både ringa till och från, och utöver detta går det även att skicka meddelanden. Genom att lägga till nummer i telefonlistan begränsar man vilka som kan ringa till telefonen.

Cmee är vattenskyddad vilket är gör det enklare att rengöra klockan, det rekommenderas dock inte att bada med den. Den kommer med svenska som språk och flertalet fler ifall det eftersöks. Den har en batteritid på två dagar i standby läge. När GPS-mottagningen inte är den bästa, exempelvis i inomhus miljöer, försöker klockan använda sig av wifi alternativt LBS för att avgöra positioneringen. Geofence, stegräknare, hitta min klocka, stör ej och alarm funktion finns också på den här klockan som gör den till ett riktigt bra alternativ.

Läs hela recensionen av Cmee 1C Black Limited Run GPS-klocka

Bästa pris på Cmee 1C Black Limited Run GPS-klocka

Stor & Liten
895 kr
Babyland
895 kr

Premium: Cmee 2C GPS-klocka

Cmee 2c är en riktigt kvalitativ gps-klocka, fulladdad med mängder av olika finesser och funktioner. Skärmens ljusstyrka och ringsignalsvolym går att justera direkt i klockan. Även den här klockan har möjlighet att ringa både till och från och det är endast telefonnummer som är inlagda i telefonlistan kan ringa till klockan. Klockan är även utrustad med en kamera. Cmee 2c är IP67 klassad, vilket innebär att den är vattentät och även kan användas vid bad och klarar ned till 1 meters djup.

Läs hela recensionen av Cmee 2C GPS-klocka

Bästa pris på Cmee 2C GPS-klocka

Babyland
1295 kr
Stor & Liten
1295 kr
Jollyroom
1399 kr

Budget: North 13.5 GPS-klocka

Den här prisvärda och lite enklare klockan går alldeles utmärkt att ringa till och den har även möjlighet att ringa ut ifrån via upp till 10 förprogrammerade nummer som läggs in i en telefonlista. Utöver funktionen för samtal finns det en SOS-knapp för användning vid nödlägen. North 13.5 kommer även med inbyggd stegräknare och möjlighet att sätta upp regler för Geofence.

Appen för inställningar och administration finns att hämta både på Google play och i Appstore. Ytterligare en säkerhetsfunktion som finns i denna klocka är att den kan skicka ett sms om klockan tas av. Enheten har ungefär två dagars batteritid vid standby användning och en full laddning tar cirka två timmar att utföra.

Läs hela recensionen av North 13.5 GPS-klocka

Bästa pris på North 13.5 GPS-klocka

Jollyroom
379 kr

Att tänka på innan man köper GPS-klocka

Oavsett man om man köper en GPS-klocka istället för en smartphone eller bara för att ha lite bättre koll på hur barnet rör sig, bör man ha en samsyn tillsammans med sitt barn. Barn är väldigt medvetna och gillar att vara och påverka. Att låta barnet vara med att välja klocka gällande funktionalitet och design ökar sannolikheten att den kommer användas på rätt sätt.

Välj rätt GPS-klocka för just dig (och ditt barn)

Att välja rätt klocka för just dig är naturligtvis inte lätt. Det finns ju en uppsjö av alternativ, ovan har vi listat våra favoriter i tre olika segment. Utöver att priset måste vara rätt kan det vara bra att fundera på i vilka miljöer barnet kommer röra sig. Är det i inomhusmiljöer kan det vara skönt att klockan har stöd för WIFI-positionering då detta fungerar bäst inomhus. Kommer det dyka upp situationer när barnet behöver eller vill ha möjlighet att ta bilder? Välj då en med kamera. Om klockan kommer användas dagligen kan det vara bra att satsa på en med kvalite och gärna en som är vattenresistent.

Skillnaden mellan olika GPS-klockor

De flesta klockorna har samma grundfunktioner. Skillnaderna brukar vara i kvalite på skärmen och dess storlek. Huvudfunktionen positionering kan också skilja mellan olika klockor, även om alla använder sig av GPS för lokaliseringen så har vissa modeller möjlighet att även använda sig av mobilmaster och trådlösa nätverk (WIFI) för att hitta positionen när GPS inte räcker till.

Frågor och svar

När man köper något nytt dyker det alltid upp massa frågor som man vill ha svar på. Nedan försöker vi svara på några av de vanligaste förekommande frågorna kring GPS-klockor och deras funktionalitet.

Övervakar jag mitt barn?

Det går naturligtvis föra långtgående diskussioner kring detta. Men klockorna är ju till för både din, men framförallt ditt barns trygghet. Och oftast används den av mindre barn som man inte än vill ge en smartphone. Som förälder är det viktigt att poängtera detta så att barnet känner sig övervakade utan just trygga.

Varför behövs det en separat app?

De flesta klockorna är små och att ändra inställningar på dessa skulle bara bli krångligt. Dessutom är det ett lager säkerhet till, då barnen själva inte kan ändra inställningar utan att komma åt appen. De allra flesta tillverkarna har appar till både Android och Iphone.

Hur fungerar den inomhus (GPS/WIFI/LBS)

GPS använder sig av triangulering via satelliter för att bestämma position, detta är den mest exakta mätningen som klockorna använder sig av.

Sedan finns det vissa klockor som nyttjar positionering via WIFI. Detta ger inte en lika exakt mätning, men fungerar inomhus, och fungerar bäst i tätbefolkade områden då den rapporterar in vilka WIFI-nät den hittar och vilken mottagning dessa har. Några klockor har även positionering via mobilmaster(LBS) för att ytterligare ett skyddsnät för att säkerhetsställa positioneringen.

Hur är säkerheten på GPS-klockorna

Om man talar om IT-säkerhet är det svårt att säga. Det vore naivt att tro att just GPS-klockor är förskonade från attacker, därför är rekommendationen att frekvent uppdatera enheten när det finns tillgängliga uppdateringar. Satsar man på mer etablerade märken och modeller är chansen större att detta fortsätter att supportas och uppdateras, men det är såklart ingen garanti.

Förekommer det månadskostnader?

I undantagsfall kan det gör detta, men de flesta tillverkade säljer klockor utan detta. Däremot tillkommer ju kostnader för eventuella telefonabonnemang eller kontantkort ifall man väljer att använda funktionalitet som kräver det.

Vad är Geofence?

Geofence gör det möjligt att sätta upp områden som man kan rör sig inom, går man utanför området skickas en avisering. Detta sätts i ett administrationsgränssnitt i appen genom att man definierar en diameter som utgör trygghetszonen. Perfekt för barn som till exempel går själva hem från skola eller fritids.