Bäst i Test

Bästa tvillingvagnen 2020 - Bäst i test för er som är fler

Barnvagnen är en av de viktigaste prylarna som en förälder har och i många fall ett absolut måste. Och har man tvillingar eller fler än ett barn räcker en vanlig barnvagn i regel inte till. Då får man istället fokusera på en tvillingvagn. En tvilling- eller syskonvagn är en vagn med plats för två barn. Dessa platser kan antingen vara sida-vid-sida,på längden eller på höjden. Barnvagnen är otroligt basal för de flesta föräldrar. Det är i många fall det primära transportmedlet man använder sig av för att ta sig till olika platser med sina barn.

Detta inlägg innehåller annonslänkar från Jollyroom, Babyshop, Babyland, Stor & Liten, BabyV,
Lisa Lennartssonlisa@bastforbarn.se

Om det så är för att gå att handla eller för en uppfriskande skogspromenad så är den ypperlig. Detta vill man inte gå miste om bara för att man har fler än ett barn. Barnvagnen möjliggör också många av de sociala möten mellan föräldrar på lekplatser och andra tänkbara aktiviteter. Och för att inte glömma bort, ett av de bättre sätten att få barn att somna. Vi har tagit fram tre riktigt bra alternativ i olika prissegment till föräldrar som behöver en tvillingvagn.

Våra vinnare av bästa tvillingvagn 2020

Budget: Britax Syskonvagn B-Agile Double

Denna vagn som baseras på ett chassi av aluminium har en maxvikt per barn på 15 kg. Vagnens bredd är 78 cm, vilket är ganska brett och utanför det så kallad “Stockholmsmåttet” och skulle inte rekommenderas till den som tänker använda sig av kollektivtrafik. Den kommer med möjlighet att ändra lutningsläget till helt plant, vilket gör det till en utmärkt vagn även för nyfödda. Ihopvikning har lagt kraft då i denna tvillingvagn, och det har tagit fram ett praktiskt enhandsgrepp för detta ändamål. Den väger in på 13.2 kg vilket varken kan klassas som lätt eller tungt i denna kategori av vagnar.

Läs hela recensionen av Britax Syskonvagn B-Agile Double

Betyg

Bästa pris på Britax Syskonvagn B-Agile Double

Mellan: Crescent Duo Lightway

Crescent Duo är en riktigt trevlig vagn med sin stora styrka i sin storlek. Den är 74 cm bred och väger in på nätta 10.5 kg. Framhjulen är svängbara vilket gör manövreringen i stadsmiljö till en fröjd. Naturligtvis är framhjulen även låsbara. Ryggstödet är fällbart och det finns även möjlighet att korrigera fotstödet.

Fempunktsbältet är justerbart och hjulen är punkteringsfria.

Läs hela recensionen av Crescent Duo Lightway

Betyg

Bästa pris på Crescent Duo Lightway

Premium: Syskonvagn Duet v.3

Med en bredd på endast 65 cm är denna vagn ett riktigt bra alternativ där man kommer använda sig av kollektivtrafik eller navigerar runt i stadsmiljö. Vagnen är trots sin bas av aluminium ganska tung och väger in på 14,7 kg. Denna solida vagn har hjul med 10 tum runt om. Suffletten har tittlucka som praktiskt nog kan stänga med en magnet. Utöver Detta har suffletten också en utfällbar solskyddsskärm med ett UPF värde på 50. De medkommande sittdelarna har en maxvikt på hela 18 kg.

Läs hela recensionen av Syskonvagn Duet v.3

Betyg

Bästa pris på Syskonvagn Duet v.3

Bonus: Emmaljunga Double Viking

Detta är en optimal vagn för tvillingarna, eller syskonen, att färdas i. Det finns många valmöjligheter som gör att man i stort sätt kan anpassa hela vagnen efter sina egna önskemål och krav. Den här kombinationen har chassi Outdoor och bär två sittdelar. Sittdelarna kan användas från 6 månader upp till 3 år eller 15 kilo. Det går även att välja något av de andra chassin, Competition eller Lounge.

Läs hela recensionen av Emmaljunga Double Viking

Betyg

Bästa pris på Emmaljunga Double Viking

Välj rätt tvillingvagn för just dig (och ditt barn)

För att välja rätt tvillingvagn behöver man förstå sina egna behov. Kommer man vistas mycket i stadsmiljö vill man gärna ha en lättnavigerad vagn med svängbara framhjul. Färdas man mycket kommunalt är bredden på vagnen väldigt viktig för att inte begränsa framkomligheten. Men är det skogspromenader och utflykter som gäller är det viktigare att vagnen är robust och med ordentliga hjul. Om man har en mindre bil är det viktigt att vagnen kan göras kompakt för att få plats. Om man ofta färdas mycket i bil är det viktigt att det är en vagn med enkel och snabb nedmontering.

Skillnaden mellan olika tvillingvagnar

Den allra vanligaste typen av tvillingvagn är när båda barnen sitter bredvid varandra. Dessa kan ofta kombineras med sittdel eller liggdel. Det är en bra lösning som gör vagnen lätt att manövrera och man får god sikt både framåt och över vad barnen håller på med. Nackdelen är att den blir bredare än en vanlig vagn och kan därför vara olämplig i miljöer där det är trångt.

En annan typ av vagn är när man kan fästa ett ytterligare del ovanför den andra. Man bygger helt enkelt på höjden. Detta är smidigt om man bara har med sig ett av barnen då man inte behöver båda delarna. Det gör dock vagnen ganska hög, och är man kort person kan sikten bli ganska begränsad.

Ett annat alternativ är när barnen sitter på längden vilket gör vagnen lite smalare och passar bra i till exempel kollektivtrafik.

Frågor och svar

Barnvagnar används flitigt och är ett ständigt diskussionsämne bland föräldrar. Det är också ett relativt dyrt inköp. Detta tillsammans med det faktum att det finns otroligt många modeller för att det dyker upp många frågor, nedan försöker vi svara på några av de vanligaste.

Vad är stockholmsmåttet?

Det är ett mått för entrer, dörrar och öppningar i offentliga miljöer. Det innebär spärren till tunnelbanan, bussen och andra publika hjälpmedel såsom hissar håller sig inom denna toleransen. Måttet är 75 cm och om man kommer färdas mycket kollektivt är det ett mått man vill hålla sig inom.

Vad innebär UPF?

UPF står för “Ultraviolet Protection Factor” och är ett riktvärde för hur bra olika fabrikat står emot uv-strålar. Detta är viktigt att ha koll på ifall man vistas mycket i soliga miljöer med sin barnvagn. Kort kan man säga att 15-24 är ok, 25 -39 är bra och 40 -50+ är riktigt bra.